De ethiek van belastingsontduiking.


Belastingen ontlopen kan legaal zijn, maar kan het ooit ethisch verantwoord zijn? Dit las ik op twitter. De vraag krijgt een andere kleur wanneer gesteld aan deze kant van de Sahara.

vrouwen op maandag-markt in Djenné

Ik ben niet tegen het betalen van belastingen. Ik geloof in hun nut. Reden tot klagen is er altijd, maar kijk vanuit Afrika naar die onwaarschijnlijke sociale zekerheid, kinderbijslag, werkloosheidsuitkering en noem maar op. Waarom zou je als Afrikaan niet denken dat het om het paradijs gaat? En toch liet ik het achter.

Dan kom je aan in Afrika en staat er nog meer lading te wachten om overboord gegooid te worden. Het gaat niet altijd vanzelf maar je moet je aanpassen aan het reilen en zeilen in je nieuwe land. Ik was bereid om correct om te gaan met administratie en taksen, toen men me er keer op keer op wees dat in Afrika andere regels gelden.

In landen waar corruptie welig tiert, leer ik bijdragen op mijn eigen manier. Het komt als het ware neer op de keuze tussen rechtstreeks meebetalen voor de ziektekosten van het personeel of onrechtstreeks voor de zwembadkosten van een rijke minister.

Door me in Bamako te vestigen met als enige inkomen mijn Malinese zaak, werd ik in België een ‘zonder statuut’, de eerder vrijwillige tegenhanger van onze broeders en zusters ‘zonder papieren’. Het zorgt voor een duizelingwekkende vrijheid en een volle agenda. Ik sta in voor mijn eigen toelagen en probeer ook zo veel mogelijk te voorzien in die van mijn werknemers.

Dus ik meen dat het ethisch is, ja, om hier geen belastingen te betalen. Misschien is het ethischer dan ze wel te betalen? Met een officieel bedrijf kom je er nooit helemaal onderuit, maar zelfs dan wordt een groot deel van de som onder tafel ingebracht.

Bij het oprichten van een eenmansbedrijf is dit opnieuw het advies dat ik krijg van personen van wie ik de naam niet noem. Wees discreet, hoe minder men weet hoe beter. Eens de haaien bloed geroken hebben, scheuren ze je hele onderlijf eraf. De beeldspraak is niet overdreven. Eerst de corruptie aan banden en dan ethische belastingen.

Of omgekeerd?

 

TIP 7
Wie zich zelfstandig in Afrika vestigt, stapt uit de comfort zone. Het moet je liggen.

 

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *